Haber / Duyuru

HIRVATİSTAN BÜYÜKELÇİSİ CVİTANOVİC TKDK’DA

Hırvatistan’ın Ankara Büyükelçisi Hrvoje Cvitanovic, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı’yı ziyaret etti.

Cvitanovic, ziyarette yaptığı konuşmada, Türkiye ile yıllardır iyi ekonomik ilişkiler ve işbirliği içerisinde olduklarını söyledi.

Bunun yanı sıra ele alınmamış bazı alanların bulunduğunu belirten Cvitanovic, şöyle konuştu:

“Bu alanlardan biri de kırsal turizm. En iyi bilinen şehrimiz Dubrovnik olmasına karşın ülkenin farklı coğrafi özelliklere sahip farklı bölgeleri bulunuyor. Sahil kesimlerinin yanı sıra bu farklı bölgelerin uygun doğa koşulları, büyük milli parklar sayesinde agroturizm için önemli bir potansiyel teşkil ediyor. Hırvatistan, Türkiye’ye kıyasla daha küçük bir ülke olmasına ve kırsal turizm işletmelerinin küçük ve orta ölçekli işletmeler şeklinde tesis edilmiş olmasına karşın devletin güçlü desteğiyle işleyen bir sistem kurulu. Öğrenciler turizm alanındaki yükseköğrenim imkanları sayesinde batılı ülkelerin turizm sistemlerini ve otelcilik pratiklerini gözlemleyerek, yeni bir işletmecilik vizyonuna kavuşturuldu. Türkiye sıra dışı bir turizm potansiyeline sahip. Hırvatistan’ın kırsal turizm alanındaki tecrübesi Türkiye’ye fayda sağlayacaktır. Bu nedenle iki ülke arasında işbirliğinin geliştirilmesi gerekiyor. Diğer sanayi kollarının yanı sıra otelcilik, marina işletmeleri, inşaat gibi alanlarda mevcut Türk yatırımları Adriyatik sahilinde, bilhassa Dubrovnik’te yoğunlaşıyor. Fahri büyükelçi ünvanı verilmiş Türk iş adamları var. Ülkede kıyı şeridine oldukça yakın olan ulaşıma elverişli olanlar dahil sayısız ada var ve dolayısıyla sahil şeridinde henüz hiç değerlendirilmemiş ciddi yatırım olanakları da bulunuyor.”

Cvitanovic, Antalyalı’yı 10-13 Nisan’da düzenleyecekleri “6. Uluslararası Kırsal Turizm Kongresi”ne davet etti.

TKDK 1000’i aşkın kırsal turizm projesi destekledi

TKDK Başkanı Antalyalı ise bugüne kadar bini aşkın kırsal turizm projesini destekleyerek, bu potansiyeli geliştirmekte olduklarını, kırsal turizm alanında TKDK’nın 13 yıllık tecrübesi olduğunu dile getirdi.

Türkiye’de özellikle kırsal nüfus tarafından agroturizme ilgi gösterildiğini ve bölgeler arası gelişmişlik farklılıkları nedeniyle kırsaldan kente göçlerin önlenmesi noktasında sadece hayvancılık projelerin yeterli olmadığına dikkati çeken Antalyalı, “Kırsal turizm projeleri daha etkin bir rol oynuyor. Kırsal turizm alanında Hırvatistan ile karşılıklı tecrübe paylaşımından memnuniyet duyacağız.” ifadelerini kullandı.

Antalyalı, çalışma grubunun görevlendirilmesinin ardından iş birliğini geliştirmek üzere yapılacak çalışmaları görüşmek üzere yeniden bir araya gelmek istediklerini kaydetti.

Görüşmede, Büyükelçilik Müsteşarı Mario Zadro ve TKDK Genel Koordinatörleri hazır bulundu.