Haber / Duyuru

TKDK BAŞKANIMIZ DR. ANTALYALI, TRT RADYO 1’İN KONUĞU

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanımız Dr. Ahmet Antalyalı, TRT Radyo 1’de yayımlanan “Ekonomi Günlüğü” programına katıldı.

Antalyalı, TRT Radyo 1 Spikeri Zafer Elgin ve Anadolu Ajansı Tarım Muhabiri Mustafa Çalkaya’nın yönettiği programda yaptığı konuşmada, TKDK tarafından 14 yıldır başarıyla uygulanan IPARD Programı’nın Türkiye’de tarım ve sanayi entegrasyonunun gelişmesine, katma değeri yüksek üretim alt yapısının güçlenmesine, yeni istihdam alanlarının oluşmasına ve daha birçok alanda ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunduğunu söyledi.

IPARD 1 ve 2 Programları döneminde toplam 25 bin 687 projeye 1,8 milyar avro hibe desteği verildiğini belirten Antalyalı, şöyle konuştu:

“IPARD Programı ile Türkiye tarımına önemli yatırımlar kazandırdık. TKDK desteklerinin bilgi temelli üretim, hayvancılık sektörünün gelişimi, yem ve işleme gibi yan sanayilerin gelişimi, istihdama katkı, proje kültürünün kurumsallaşması, kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlenmesi, kırsal nüfusun yerinde tutunması gibi ulusal düzeyde makro ve mikro düzeyde etkileri olmuştur. Projeler ile birlikte yerelde iş gücü temininde ve iş gücü piyasasında hareketlilik yaşanmaktadır. Katma değerli üretim artmaktadır. İşletmelerde disiplinli, kurumsal çalışma kültürü ortaya çıkmakta ve kayıtlılık artmaktadır. Yerelde özellikle hayvansal ürünlerde kalite, hijyen konusu daha fazla gündeme gelmektedir. Kurumlar arası iş birliği ve iletişim artmaktadır.”

IPARD 3 Programı ile desteklemeler sürüyor

Antalyalı, IPARD Programı’nın uygulanmaya başlamasıyla elde edilen başarının, uygulama illerinin ekonomilerine ve kırsal alanlarına yapılan katkılar nedeniyle diğer illerden de Programın kendi illerinde uygulanmasına yönelik yoğun talepler geldiğini dile getirdi.

Bu çerçevede yürütülen çalışmalar neticesinde, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’nın önemli girişimleri ile 2024 yılı itibarıyla uygulanmaya başlayan IPARD III Programı’nın coğrafi kapsamının genişletilerek 42 ilden 81 ile yaygınlaştırıldığını anımsatan Antalyalı, “IPARD 3 kapsamında bugüne kadar 202 projeye toplam 31,1 milyon avro hibe desteği verilmiş, bu hibeler sayesinde 52 milyon avro yatırım yapılmıştır. 25 Mart 2025’te 188 milyon avro bütçeli 5 çağrıya çıkılacağını ilan ettik. Birkaç önemli hususta daha yatırımcılarımızın, değerli çiftçilerimizin dikkatli olmaları gereken konular var. Mesela, öncelikle Kurumumuzun web sitesinin çok dikkatli takip edilmesi gerekiyor. Bu kapsamda yatırımcılar için bir yol haritası niteliğinde ve önemli bilgilerin bulunduğu özellikle başvuru çağrı rehberlerinin çok iyi tahlil edilmesi ve gerekli kuralların yerine getirilerek uygun proje dosyalarının hazırlanması gerekiyor. Diğer taraftan yatırımcılarımızın gerçekleştirecekleri yatırım ve sektörle ilgili bilgi sahibi olmaları çok çok önemli. Sonradan işletmelerin devamlılığı ve karlılıkları açısından hayal kırıklıkları yaşanmaması için. İllerimizde yığılmaların önüne geçilmesi ve bu sebeple mağduriyetlerin yaşanmaması için de belirlenen tarihlerden öncesinde projelerinin il koordinatörlüklerimize sunulması yine uygun olacaktır. Yatırımları kapsamındaki tedarikçilerden alınacak fiyat tekliflerine dikkat etmeleri çok önemli. Buna ilişkin teklif alma kurallarına uyulması projelerin uygunluğu açısından bizim için önemli olduğunu belirtmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Genç ve kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık

Antalyalı, Türkiye genelinde yaklaşık 6 bin 500 kadın, 14 bin genç yatırımcının IPARD desteklerinden faydalandığına işaret etti.

Böylelikle, verilen hibelerin yüzde 66’sının genç, yüzde 30’unun kadın yatırımcıların işletmelerine ait olduğunu aktaran Antalyalı, şunları kaydetti:

“Kadın ve gençlerin yatırımlarını öne çıkarmak için proje seçiminde ilave puan veriliyor. Genç yatırımcılar (40 yaş altı) için ek hibe oranı sağlanıyor. Süt üretimi, besicilik, kanatlı eti üretimi ve yumurta üretimi sektörlerinde baz hibe oranımız yüzde 60`tır ancak 40 yaş altındaki genç çiftçilerimize ekstra yüzde 5 hibe sağlıyoruz. Yine 40 yaş altındaki genç girişimcilerimize kırsal turizm, zanaatkarlık ve katma değerli ürün üretimi, bitkisel üretim ve işleme, bal üretimi, arıcılık gibi çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesi kapsamındaki projelerinde, ekstra yüzde 10’luk bir hibe artışı sağlıyoruz. Bu yüzde 10`luk hibe artışını ilk kez IPARD 3’te getirmiş olduk. Gıda İşleme sanayisinde desteklenecek projelerin sıralama ve seçiminde ise kadın yatırımcılarımıza ekstra 10 puan vermek suretiyle pozitif ayrımcılık uyguluyoruz. Bu yaklaşımdaki temel amacımız, kadınların ve gençlerin tarım ve kırsal alanlarda daha etkin bir şekilde yer almasını teşvik etmek ve bu kesimin ülkemize sağlayacağı ekonomik katkısını artırmaktır. IPARD yatırımlarındaki vergi muafiyeti ile dolaylı olarak bir katkı daha sağlanmaktadır.”