Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanımız Dr. Ahmet Antalyalı, 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü kapsamında Muğla’ya bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi.
İlk olarak Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı Milas Güllük Balıkçılık İdari Binasını ziyaret eden Antalyalı, İl Müdür Yardımcısı Muhammed Sevinç'ten bilgi aldı ve su ürünleri alanında yapılan çalışmalara ilişkin istişarelerde bulundu.
Akabinde ise TKDK’ya sunduğu proje başvurusu onaylanan ve hâlihazırda Milas’ta faaliyet gösteren kapalı devre sistemde karides üretim merkezinde incelemelerde bulunan Ahmet Antalyalı, IPARD Programı su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması kapsamında aynı adreste hayata geçirilecek yeni karides işleme tesisi yatırımıyla Muğla’nın su ürünleri üretimine güç katılacağını belirtti.
Dünya Kooperatifçilik Günü Programı
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlenen programa Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Vali Yardımcıları İsmail Soykan ve Murat Kahraman, İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ümit Gülyağı ile Muğla’nın 13 ilçesinden gelen kooperatif başkanları ve üyeleri katıldı.
318 kooperatife toplam 750 milyon TL hibe desteği
Programda konuşan Kurum Başkanımız, Ege'nin incisi Muğla'ya ve ülke tarımına değer katan kooperatif üyeleriyle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek şöyle konuştu:
“Kurumumuz çeşitli sektörlerde kooperatiflerce gerçekleştirilen yatırımlara yüksek hibe oranı ve IPARD Programı sıralama kriterlerinden ilave puan vermek suretiyle pozitif ayrımcılık yapmaktadır. Bu çerçevede; hayvancılık ve gıda işleme projelerinde kooperatiflerin yaptığı ortaklaşa yatırımlara hibe desteği yüzde 70’e kadar çıkmaktadır. Hayvancılık projelerinde kooperatif yatırımlarına IPARD Sıralama Kriterlerinden ilave 20 puan, gıda işleme ve çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi tedbirlerinde ise ilave 15 puan vermek suretiyle de kooperatif yatırımlarına pozitif ayrımcılık yapılmaktadır. Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme Tedbiri altında Makine Parkı yatırımlarının faydalanıcıları ise kooperatifler ve üretici örgütleridir. Kooperatiflerin yapacakları makine parkı yatırımlarında baz hibe oranı yüzde 60’tır. Bu minvalde bugüne kadar IPARD Programı kapsamında 318 kooperatife yaklaşık 750 milyon TL hibe desteği sağladık. Bu desteklerimiz vesilesiyle kooperatiflerimiz tarafından 1,5 milyar TL lik yatırım gerçekleştirildi.”
Muğla’ya yaklaşık 60 milyon TL’lik IPARD hibe desteği
Konuşmasının devamında Muğla ilinin bu yıl ilk kez IPARD Programı destek kapsamına alındığını anımsatan TKDK Başkanımız, “Muğla’da IPARD III Programı kapsamında gıda işleme sektörlerinde değerlendirme süreçleri tamamlanan 6 proje desteklenmeye hak kazandı. Muğla’mıza hayırlı, uğurlu olsun. Yaklaşık 60 milyon TL hibe desteği sağlayacağımız bu projelerin devamı da gelecek inşallah.
Muğla’daki TKDK İl İrtibat Ofisimiz, Menteşe İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün hizmet binasında bulunuyor. Vatandaşlarımızdan ofisimizi mutlaka ziyaret etmelerini, arkadaşlarımızdan yüz yüze bilgi almalarını özellikle istirham ediyorum. Kırsal kalkınmanın lokomotifi haline gelen Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu olarak Muğla’mızın gücüne güç katmak için var gücümüzle çalışacağız.
Bu anlamlı organizasyondan ötürü Sayın Valimize ve İl Tarım ve Orman Müdürümüze teşekkürlerimi sunuyor; dayanışmayı, birlikteliği ve kooperatifçilik ruhunu güçlendiren tüm üreticilerimizin Dünya Kooperatifçilik Günü’nü kutluyorum ” dedi.
Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen ve TKDK tarafından uygulanan IPARD Programı kapsamında kooperatiflere sağlanan pozitif ayrımcılıklara yönelik bir sunum gerçekleştirildi. TKDK Aydın İl Koordinatörü Arzu Akar tarafından yapılan sunumun sonunda kooperatif üyelerinin soruları cevaplandı.
TKDK Başkanımız Dr. Ahmet Antalyalı programın akabinde İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak’ı ziyaret etti. TKDK Proje Hizmetleri Genel Koordinatörü Selda Coşkun ve Aydın İl Koordinatörü Arzu Akar’ın eşlik ettiği ziyarette, Muğla’nın tarımsal üretimdeki yeri, önemi ve önceliklerine ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.
Muğla TKDK İl İrtibat Ofisi’nde personel ile de bir araya gelen Dr. Antalyalı, IPARD kapsamında Muğla’da devam eden ve hedeflenen çalışmalara ilişkin Arzu Akar’dan brifing alarak başarılı çalışmalarından ötürü Akar’a ve personele teşekkürlerini iletti.
TKDK Başkanımız Dr. Ahmet Antalyalı son olarak İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Tarlası Yaşam Köyü’nü ziyaret ederek merkezde yapılan çalışmalara ilişkin yetkililerden bilgi aldı.